Welkom bij Het Dierenparadijs Ede
Al ruim 44 jaar uw vertrouwde dierenspeciaalzaak in Ede en omstreken

Bodembedekking

Het belangrijkste punt bij het kiezen van een bodembedekking is de veiligheid voor een bepaalde diersoort. 

Zo is bijvoorbeeld houtvezel, stro en hooi ongeschikt voor ratten. Ratten hebben erg gevoelige luchtwegen en houtvezel, stro en hooi is te stoffig en kan daarmee ernstige luchtwegklachten veroorzaken.


Dan hebben we chinchillazand. Voor ratten, cavia’s en konijnen is chinchillazand niet geschikt. Deze gebruiken dit in tegenstelling tot de andere knaagdieren niet om hun vacht schoon maken. Het chinchillazand is ook ongeschikt om in te graven, het is te fijn en stoffig en zou in de oogjes van de dieren kunnen irriteren. Voor de gevoelige luchtwegen van de rat is chinchillazand zelfs erg gevaarlijk. De overige knaagdiersoorten gebruiken chinchillazand om in te badderen en hiermee hun vacht schoon te maken. Hier is chinchillazand dus wel geschikt voor. Chinchilla’s en degoes hebben het chinchillazand echt nodig om hun vacht te verzorgen. Voor de muis, hamster en gerbil kan het als verrijking gebruikt worden. Echter is chinchillazand niet geschikt om te gebruiken als enige bodembedekking. In een hamsterverblijf mogen er nooit objecten op het zand geplaatst worden. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn als de hamster onder het object gaat graven. Het object kan dan gaan verzakken en de hamster kan klem komen te zitten. Ook kan het chinchillazand de huid uitdrogen wanneer de dieren er teveel gebruik van maken.

Voor langharige dieren en chinchilla’s is het belangrijk dat een bodembedekking niet in de vacht blijft zitten. Houtvezel, kokos 


Functie bodembedekker
Er zijn dus best veel bodembedekkers die voor bepaalde knaagdiersoorten niet geschikt zijn. Maar wat is dan wel een goede bodembedekking? Dit is natuurlijk afhankelijk van de diersoort waarvoor deze gebruikt moet worden. Belangrijk bij het kiezen van een bodembedekking is de functie van de bodembedekking. De vier functies die wij onderscheiden zijn de volgende:
Graafbaarheid. In een graafbare bodembedekking kunnen de dieren holletjes en gangen graven. Hierdoor kan het dier natuurlijk gedrag vertonen. Hamsters, gerbils en muizen hebben een dikke laag bodembedekking nodig waar in gegraven kan worden. Een voorbeeld van een graafbare bodembedekking is Katoen & Katoen deluxe.
Toiletbedding. Toiletbedding is bodembedekking met een erg goede absorptie. Deze kan gebruikt worden in een knaagdier- of konijnentoilet. Ook kan deze bodembedekking geplaatst worden om in het verblijf een ‘plashoek’ te creëren. Toiletbedding is door de goede absorptie ook erg geschikt om als onderlaag te gebruiken, met daar bovenop een andere bodembedekker. Bodembedekkers die als toiletbedding gebruikt kunnen worden zijn onder andere Pe's paper bedding en Strokorrel.
Toplaag/woellaag. Toplaag bodembedekkers zijn bedoeld als verrijking. Deze kunnen in een dun laagje over een andere bodembedekker heen worden gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld eetbaar strooisel dat als toplaag kan worden gebruikt. Een ander voorbeeld van een toplaag bodembedekker is de Über.
Bedekker. Dan hebben we de bodembedekkers die alleen het bedekken van de bodem als functie hebben. Deze worden voornamelijk gebruikt bij zindelijke dieren. Deze bedekker zorgt ervoor dat de dieren niet direct op de bodem van het verblijf lopen. De dieren plassen in een toilet met toiletbedding. Hierdoor blijft de overige bodembedekking relatief schoon. Voorbeelden van bodembedekking met alleen een bedekkende functie zijn beukensnippers, kleedjes/dekens.


Bij het kiezen van een geschikte bodembedekking moeten we ons dus afvragen welke functie de bodembedekker moet hebben voor ons dier. Heb je bijvoorbeeld een goudhamster? Dan is een graafbare bodembedekker vereist. Daarnaast zou je met een toilletbedding een plashoek kunnen creëren. Ter verrijking zou je een laagje eetbaar strooisel over de graafbare bodembedekking kunnen leggen. Om het verblijf van de hamster op te fraaien zou je ÜBer toe kunnen voegen in de kleur die jij het mooist vindt. Je kunt dus een heleboel bodembedekkers gebruiken voor je goudhamster, echter is de graafbare bodembedekking de enige die vereist is.


Heb je twee konijnen? Dan heb je natuurlijk heel andere bodembedekking nodig dan voor een goudhamster. Konijnen zijn heel goed zindelijk te krijgen. In het toilet moet dus toiletbedding aanwezig zijn. In het schuilhok moet een zachte bodembedekking met bedekkende functie aanwezig zijn. Voor buitenkonijnen is stro erg geschikt, omdat stro isoleert en daarmee warmte geeft. Konijnen graven graag, dus een deel van het verblijf zou gevuld kunnen worden met speelzand. Vaak wordt hiervoor een graafbak gebruikt. De rest van het verblijf heeft in principe geen bodembedekking nodig. Voor konijnen die buiten leven is het lopen op een stenen ondergrond juist heel erg goed voor het slijten van de nagels. Voor konijnen die binnen worden gehouden wordt meestal een kleedje of deken gebruikt om de vloer te beschermen.


Zo is er voor iedere knaagdiersoort weer andere bodembedekking nodig. We doen ons best om bij iedere bodembedekker in de artikelomschrijving zo goed mogelijk uit te leggen op welke manier deze bodembedekker voor de verschillende knaagdiersoorten gebruikt kan worden. Er zijn ontzettend veel geschikte bodembedekkers en de voorkeur kan natuurlijk ook persoonlijk zijn. Zo kan de één helemaal fan zijn van een bepaalde bodembedekker terwijl iemand anders liever een andere variant gebruikt. Deze persoonlijke voorkeur is natuurlijk helemaal prima. Je komt er alleen maar achter welke bodembedekking jij prettig vindt om voor jouw dieren te gebruiken, door verschillende soorten bodembedekking uit te proberen.Mini Hemp Hennep:
Voor kleine knaagdieren (Muis, Dwerghamster, Hamster, Gerbil) als hun eigen zachte speelparadijs
Strooi een dikke laag van minimaal 20 cm in het verblijf en laat uw harige bende de rest doen. Ze zullen als ware graafkampioenen gangen graven en de meest epische tunneltjes bouwen! En het beste van alles? Het kan wel tot drie maanden meegaan, dus geniet van die schone tijd zonder schoonmaakstress!
Hamsterscaping voor kleine knaagdieren (Muis, Dwerghamster, Hamster, Gerbil)
Mini Hemp is perfect voor het hamsterscapen. Het is als een speeltuin waar jouw knaagdieren in kunnen graven en rondrennen als ware avonturiers. Wil je wat extra stevigheid? Mix het dan met andere bodembedekkers zoals hooi, katoen of houtvezel. Zo blijven die holletjes gegarandeerd intact, net als een heus knaagdierenparadijs!
Als bodembedekking voor grotere knaagdieren (Cavia, Konijn, Chinchilla, Degoe) het hemelse bed voor uw grotere knaagdieren
Laat de hennepmagie ook neerdalen in het verblijf van uw grotere knaagdieren! Verspreid een weelderige laag van ongeveer 10 cm dik en druk het lichtjes aan, zodat er een gezellige laag van minstens 5 cm overblijft. En wanneer u die typische geur begint op te snuiven, weet u dat het tijd is voor een make-over. Verwijder gewoon de vieze plekken wekelijks en laat de rest lekker liggen. Voeg indien nodig wat extra hennep toe om het comfortniveau weer op peil te brengen.


Über Paper Bedding 

Als bodembedekking voor kleine knaagdieren (Muis, Dwerghamster, Hamster, Gerbil)

Breng een dikke laag van minimaal 20 cm aan in het verblijf en laat de dieren de rest doen. Ze zullen naar hartenlust gaan graven! Een verschoonbeurt van een hamster kan soms wel tot drie maanden mee gaan.
Hamsterscaping voor kleine knaagdieren (Muis, Dwerghamster, Hamster, Gerbil)
Über is heel goed geschikt voor het hamsterscapen. Het is een heerlijk zachte, graafbare bodembedekking waar de dieren heerlijk in kunnen graven en ravotten. Het is mogelijk de Über nog meer stevigheid te geven door deze te mengen met een andere bodembedekking zoals bijvoorbeeld: hooi, katoen of hennep.
Als bodembedekking voor grotere knaagdieren (Rat, Cavia, Konijn, Chinchilla, Degoe)
Verspreidt een laag van c.a. 10 cm dik in het verblijf en stamp het licht aan tot een laag van minimaal 5 cm overblijft. Afhankelijk van het knaagdier verschonen zodra het gaat ruiken. Verwijder wekelijks alleen de vieze plek uit de kooi en laat de rest liggen. Vul de kooi daarna, voor zover nodig, weer aan. Verversen van de hele kooi kan uitgesteld worden tot wel 4 weken!

Voor grotere knaagdieren (Rat, Cavia, Konijn, Chinchilla, Degoe)
Verspreid een laag van ongeveer 10 cm dik in het verblijf en druk het lichtjes aan tot er een laag van minimaal 5 cm overblijft. Afhankelijk van het knaagdier moet u verschonen zodra u het ruikt. Verwijder wekelijks alleen de vieze plekken uit de kooi en laat de rest liggen. Vul de kooi daarna indien nodig weer aan. Het vervangen van de hele kooi kan worden uitgesteld tot wel 4 weken!


Cotton, Cotton & comfort en Cotton deluxe
Voor kleine knaagdieren (Muis, Dwerghamster, Hamster, Gerbil)
Breng een weelderige laag van minimaal 20 cm aan in het verblijf en laat de dieren de rest doen. Ze zullen met plezier graven en de prachtigste gangen creëren! Met deze bodembedekking kan een hamster wel tot drie maanden genieten voordat het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Als je nog meer stevigheid wilt, kun jeCotton & comfort en Cotton deluxe
mengen met andere bodembedekking zoals hooi, houtkrullen, katoen of hennep.
Voor grotere knaagdieren (Rat, Cavia, Konijn, Chinchilla, Degoe)
Verspreid een laag van ongeveer 10 cm dik in het verblijf en druk het lichtjes aan tot er een laag van minimaal 5 cm overblijft. Afhankelijk van het knaagdier moet je verschonen zodra je het ruikt. Verwijder wekelijks alleen de vieze plekken uit de kooi en laat de rest liggen. Vul de kooi daarna indien nodig weer aan. Het vervangen van de hele kooi kan worden uitgesteld tot wel 4 weken!
Pet's paper bedding 

als onderlaag voor kleine knaagdieren (Muis, Dwerghamster, Hamster, Gerbil)
Voor kleine knaagdieren kan Pet's paper bedding ideaal gebruikt worden als onderlaag die de bodem van het verblijf beschermd. Met name Gerbils willen zich nog weleens compleet ondergraven in de standaard bodembedekking en gaan dan op de boden van het verblijf plassen. Dankzij een onderlaag kan dat voorkomen worden. Pet's paper bedding is niet geschikt als standaard bodembedekking voor deze kleine knaagdieren omdat Pet's paper bedding helaas niet graafbaar is en de dieren hierdoor hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen.
als bodembedekking voor grote knaagdieren (Rat, Cavia, Konijn, Chinchilla, Degoe)
Vul het verblijf totdat de bodem geheel bedekt is met Pet's paper bedding. De laag dient minimaal 5 cm te zijn, zodat de bodembedekker de bodem van het verblijf goed bedekt en goed kan absorberen.
Pet's paper bedding als Toiletvulling voor knaagdieren en konijnen
Dankzij de prettige korrelvorm en de uitstekende absorptie is Pet's paper bedding één van de beste toiletvullingen die er zijn. Een bijzonder groot voordeel is namelijk dat de urine van de dieren niet langs de korrel loopt, maar echt meteen wordt opgenomen in de korrel. Hierdoor blijft het toilet schoner dan bij veel andere toiletvullingen. Pet's paper bedding is als toiletvulling geschikt voor alle knaagdieren en konijnen.
voor de Rat & Muis
Al hoewel Pet's paper bedding in het algemeen zeer goed absorbeert en luchtjes vasthoud, moeten we deze bodembedekking toch wel de hemel in prijzen als het gaat om de luchtjes van Muizen en Ratten. Zowel Muizen als Ratten hebben een vrij sterke urine lucht, die in de meeste bodembedekking vrij snel te ruiken is. Pet's paper bedding weet echter de luchtjes bijzonder goed vast te houden. Wij adviseren dan ook om Pet's paper bedding zeker bij de Ratten in de toiletbak te gebruiken.


Esve strokorrel 

Als onderlaag voor kleine knaagdieren (Muis, Dwerghamster, Hamster, Gerbil)
Voor kleine knaagdieren kan de strokorrel gebruikt worden als onderlaag die de bodem van het verblijf beschermd. Met name Gerbils willen zich nog weleens compleet ondergraven in de standaard bodembedekking en gaan dan op de boden van het verblijf plassen. Dankzij een onderlaag kan dat voorkomen worden. De Strokorrel is niet geschikt als standaard bodembedekking voor deze kleine knaagdieren omdat deze helaas niet graafbaar is en de dieren hierdoor hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen.
Als bodembedekking voor grote knaagdieren (Rat, Cavia, Konijn, Chinchilla, Degoe)
Vul het verblijf totdat de bodem geheel bedekt is met Esve strokorrel. De laag dient minimaal 5 cm te zijn, zodat de bodembedekker de bodem van het verblijf goed bedekt en goed kan absorberen.
Als Toiletvulling voor knaagdieren en konijnen
Dankzij de prettige korrelvorm en de goede absorptie is Esve strokorrel  goed geschikt als toiletvullingen. De Strokorrel is als toiletvulling enkel geschikt voor grotere knaagdieren, zoals Rat, Cavia, Konijn, Chinchilla, Degoe en konijnen, voor kleinere knaagdieren zoals Muis, Dwerghamster, Hamster en Gerbil, zijn de korrels te grof.
Als Toiletvulling voor Fretten

Tijssen Stro voor Konijnen!

Geef uw  konijnen en knaagdieren het beste met Tijssen Stro! Als trotse eigenaar van konijnen weet u hoe belangrijk het is om ze een comfortabele en hygiënische leefomgeving te bieden. Met Tijssen Stro haalt u de perfecte bodembedekking in huis om aan al hun behoeften te voldoen.
✔ 100% Natuurlijk: We begrijpen dat u alleen het beste wilt voor je harige vrienden. Daarom is het sto ook echt 100% natuurlijk stro, zonder toevoegingen of chemicaliën. Dit betekent dat uw konijnen op een veilige en gezonde manier kunnen genieten van hun leefruimte.
✔ Sterk Absorberend: Hygiëne staat voorop, en daarom is ervoor gezorgd dat Tijssen Stro buitengewoon absorberend is. Het houdt vocht vast en helpt onaangename geurtjes te voorkomen, zodat u en uw huisdieren kunnen genieten van een frisse omgeving.
✔ Composteerbaar: We geloven in duurzaamheid, en daarom is het mooi om te weten dat het stro na gebruik eenvoudig composteerbaar is, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.
✔ Uitstekend Warm: Buitenkonijnen en knaagdieren hebben wat extra warmte nodig, vooral in koude seizoenen. Tijssen Stro biedt uitstekende isolatie, waardoor uw huisdieren comfortabel en warm blijven, zelfs op de koudste dagen.


Houtzevel een milieuvriendelijke, hygiënische bodembedekking voor alle huisdieren.
100% natuurlijk en recyclebaar.
Tijssen houtvezel is door vele gezien als ideale bodembedekking, door de 100% natuurzuivere houtvezels zonder toevoegingen, wij van Het Dierenparadijs raden liever een stro, paperbedding, Über, katoen of strokorrel aan. Mede omdat houtvezel vaak erg stoffig is.  
Deze bodembedekking is sterk absorberend en geurbindend en zorgt voor een hygiënische omgeving voor uw huisdier.


Hebben wij een bodembedekking niet op voorraad of wilt u een ander formaat, vraag bij een van onze medewerkers naar de mogelijkheden.

Mocht u nog aanvullende vragen hebben, vraag het aan via ons contact formulier of aan een van onze medewerkers!

E-mailen
Bellen