Welkom bij Het Dierenparadijs Ede
Al ruim 44 jaar uw vertrouwde dierenspeciaalzaak in Ede en omstreken

Speelgoed

Bij Het Dierenparadijs hebben we een groot assortiment kattenspeelgoed, Van een muisje en een balletje tot aan snackballetjes, laserlampjes en kattenhengeltjes aan toe. Alle katten kunnen spelen maar soms moeten ze het nog even leren. Vaak word hier dan aan Catnip of Matatabi gedacht. Hieronder een en ander uitgelegd over de werking van beide producten.


Matatabi stokjes en spray
De Matatabiboom is familie van de Kiwiboom en groeit in Azië, met name in China en Japan. Op katten hebben de gedroogde takjes van deze boom een zeer bijzondere uitwerking. Er zit een stof in die katten lekker vinden, die ze helpt ontspannen. Matatabi bevat Actinicine en matatabi lacton. Dit zijn alkaloïden die de zenuwprikkeling in de hersenen bij Felidae beïnvloeden. Vaak wordt gezien dat katten die van zichzelf ontspannen zijn minder interesse in de stokjes hebben dan katten die onder spanning staan.
Matatabi bij katten
Katten die last hebben van onrust, frustratie en futloosheid kunnen baat hebben bij Matatabi. Matatabi biedt afleiding en rust in ongemakkelijke situaties zoals tijdens een reis, verhuizing, na gezinsuitbreiding, opname in pension of bij de dierenarts. Overmatige prikkelingen kunnen zich bij katten op verschillende manieren uiten:

 • Agressiviteit
 • Vernielzucht (krabben aan meubels)
 • Veel miauwen
 • Zichzelf veel likken of haren uittrekken (wat de kans op de vorming van haarballen vergroot!)
 • Toepassing

U kunt Matatabi (aanvullend diervoeder) geven als speelgoed. Katten spelen met het stokje, sommigen kauwen erop of bijten het aan stukken. Veel katten gaan rollen en wrijven op plaatsen waar het stokje of restanten ervan gelegen hebben of waar u het op heeft gesprayd. Na het spelen is de kat rustiger, de pupil verkleint en er wordt vaak gewassen en geslapen. Indien de bast van het stokje wordt verwijderd, is het effect nog groter.
Matatabi stokjes kat dosering
Niet vaker dan twee tot driemaal per week geven omdat anders gewenning optreedt en de stokjes minder interessant worden neem het stokje weg zodra de kat is uitgespeeld. In combinatie met medicijnen eerst dierenarts raadplegen. Indien er problemen optreden, stoppen met geven en uw dierenarts raadplegen.
Zijn Matatabi stokjes gevaarlijk?
Matatabi stokjes zijn niet gevaarlijk voor uw kat. De stokjes zijn 100% natuurlijk, splinteren niet en kunnen opgegeten worden. Sommige katten kunnen erg bijzonder op de stokjes reageren. Zo waren er eigenaren die rapporteerden dat hun kat 'extatisch' leek van genot en ook gaan sommige katten (licht) kwijlen. Dit is onschuldig.
Wat doet kattenkruid oftewel catnip bij je kat? in droog kruid of spray
Catnip bevat verschillende etherische oliën, waaronder nepetalacton. Dit is een stofje dat een euforisch en bijna hallucinerend effect kan hebben. Deze stof prikkelt bepaalde cellen (receptoren in het orgaan van Jacobson) achterin de neus van de kat. Dit is de reden dat kattenkruid moet worden ingeademd om effect te hebben. Het lijkt soms of uw kat lacht en de lippen optrekt. Hiermee wordt het vermogen om geuren waar te nemen verscherpt en wordt de geur in geconcentreerde vorm waargenomen.
Typisch kattenkruidgedrag dat je kunt zien bij je kat is:

 • ’Lachende’ kat (flemen)
 • Lippen optrekken
 • Met kin en wangen langs kattenkruid strijken
 • Snuffelen aan kruid
 • Eraan likken
 • Omrollen
 • Door het kruid rollen
 • Kopjes geven
 • Wilde en dronken aanblik
 • Miauwen

Gedrag dat je bij seksuele opwinding ook ziet
Na een aantal minuten verdwijnen de symptomen weer. Uw kat is hierna een aantal uur niet meer gevoelig voor het kruid. Catnip werkt niet verslavend. Te veel en te vaak catnip kan uw kat wel chagrijnig of misselijk maken.
Is elke kat gevoelig voor het effect van kattenkruid?
Niet alle katten reageren echter hetzelfde op het kattenkruid. Bij veel katten heeft het een euforische en stressverlagende werking. Ze worden er een soort van high van. Echter, sommige katten kunnen ook agressief reageren en sommige katten reageren er helemaal niet op. De gevoeligheid is namelijk erfelijk bepaald. Kittens vertonen ook nog niet het typische effect van catnip, de gevoeligheid ontwikkeld zich pas op een leeftijd van 6 tot 8 weken en is pas volledig ontwikkeld rond de 12de week.
Gebruik kattenkruid
Kattenkruid wordt veel gebruikt voor kattenspeeltjes. Door het kattenkruid kunt u de interesse van uw kat voor de speeltjes vergroten. Zo kan speelgoed met catnip zelfs interessanter zijn voor sommige katten dan snoepjes.
Kattenkruid kan ingezet worden:

 • Als verrijking, voor veel speelplezier.
 • Als ontspanner als uw kat gestrest is.
 • Als hulpmiddel om bange katten uit hun schuilplaats te lokken.
 • Om een nieuw huisje, krabpaal, klimpaal of speeltje aantrekkelijker te maken door er wat kattenkruid op te strooien of sprayen.

 

Verder hebben we bij Het Dierenparadijs een groot assortiment speeltjes voor uw kat dat regelmatig veranderd. Kom gerust eens kijken of we iets hebben dat u en uw kat leuk vinden.


 

Mocht u nog aanvullende vragen hebben of een specifiek speeltje zoeken vraag het aan via ons contact formulier of aan ons deskundig personeel in de winkel, zij helpen u graag verder.

E-mailen
Bellen